Eurovision Şarkı Yarışması: Seksenli Yıllar

1980 yılında yarışma Hollanda'da yapılacaktı. Türkiye bu kez farklı bir strateji izlemeye karar verdi. Ülke elemelerinden vazgeçildi. Bir profesyonele "görev verildi." Ajda Pekkan Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecekti. Ajda Pekkan, o yıllarda sanat yaşamının doruklarındaydı. Türkiye'de bir numaraydı. Yurtdışı deneyimi vardı. Daha uygun bir isim olamayacağı düşünülmüştü.
Bestecilere şarkılar ısmarlandı. Gelen besteler elenerek önce beşe, sonra üçe indirildi: Bir Dünya Ver Bana, Olsam ve Pet'r Oil... Dönemin ünlü müzik adamlarından kurulu jüri, sözlerini Şanar Yurdatapan'ın yazdığı, Attila Özdemiroğlu'nun bestelediği Pet'r Oil'ü birinci seçti. O yıllarda dünyada petrol krizi vardı ve şarkı bu krizi esprili bir dille anlatıyordu. Oryantal ritmi ve kıvrak melodisiyle Türkiye'de çok sevildi Pet'r Oil. "Aman petrol, canım petrol..." nakaratı hemen dilimize yerleşti. Ajda Pekkan'lı yarışma için öncekilere göre çok daha profesyonel bir hazırlık dönemi yaşandı. Yabancı uzmanlara danışıldı. Şarkının düzenlemesi iyice elden geçirilip yenilendi. Topkapı Sarayı'nda renkli bir tanıtım filmi çekildi. Broşürler, promosyon plaklar bastırıldı. Her şey dört dörtlük yürüyordu. Ajda Pekkan'ı yarışmanın yapılacağı Lahey kentine uğurlarken, bu kez kendimize güveniyorduk. Eski kötü dereceleri hiç aklımıza getirmiyorduk. Yer, yer "birincilik"ten bile söz edilir olmuştu. Ne de olsa, elimizdeki en büyük kartı oynadığımızı düşünüyorduk. Hollanda'da yarışma öncesi hazırlıklar yolunda gidiyordu. Tanıtım filmimiz büyük ilgi görmüş, yarışmacımız beğenilmişti. Tek bir aksilik vardı ki, o da sonucu ciddi olarak etkileyecekti.
Yarışma sırasında sanatçılara eşlik eden Eurovision orkestrası, Pet'r Oil'ün oryantal ritmine uyum sağlayamamıştı. Durumu kurtarmak için düzenlemede yapılan değişiklikler işe yaramadı. Ajda Pekkan'ın performansı da, dansçı-vokalistlerin kıvraklığı da durumu kurtaramadı. Ajda Pekkan ve Pet'r Oil, Türkiye'nin derecesini daha önceki yıllardan birkaç sıra yukarıya taşıyabildi ancak. Türkiye, 19 ülke arasında 15. Sırada yeraldı. Üstelik de bu iki derecelik yükseliş, o yıl ilk defa yarışmaya katılan Fas'ın verdiği 12 puan sayesinde olmuştu. Başta Ajda Pekkan olmak üzere herkes şaşkındı. Bu kez iddialıydık, umutluyduk, beklentimiz vardı. Ama yine olmamıştı. Bu sonuç, Ajda Pekkan'ın müzik yaşamında ciddi bir darbe oldu. Uzunca bir süre yurt dışında kaldı, Türkiye'ye dönmedi. Kendisine teklif götürüldüğünde "seve seve" kabul eden Pekkan, sonraki yıllarda, yarışmaya katılmış olmasını "büyük bir hata" olarak değerlendirilecekti.
Ajda Pekkan Türkiye'den uzak kaldı ama, o yılın birincisi Johnny Logan, kısa bir süre içinde ülkemizi komşu kapısı yaptı. Defalarca Türkiye'ye geldi, konserler verdi. What's Another Year adlı romantik şarkısı ile birinciliği İrlanda'ya kazandıran Johnny Logan, Türkiye'de genç kızların kalbini kazanmayı da başarmıştı.

Alper Fidaner